La feminització de la UB

El nomenament com a rector ha centrat la meva activitat en els darrers mesos. Des del nomenament que va tenir lloc el desembre passat i la presa de possessió just tornant de les vacances de Nadal, m’he concentrat, juntament amb tot l’equip, en fer girar la roda del rectorat per poder començar a preparar el terreny i complir els nostres compromisos electorals. Això ha significat un cert abandonament (o potser millor dit, aparcament) de la meva plana web. Ara, dos mesos llargs després d’entrar per primer cop al nou despatx a l’edifici històric, és el moment de reprendre la meva activitat al bloc.

Per fer-ho, m’ha semblat que una de les primeres coses que calia explicar és algunes de les decisions que hem pres des de l’inici del mandat. Com és ben sabut, el sistema de gestió públic (i la UB no és una excepció) té una estructura doble, la de la gestió i l’acadèmica. Ambdues són imprescindibles per al seu bon funcionament.

 

Per això, una de les primeres accions que hem fet ha estat posar a dues dones al capdavant de la gestió de la UB, la nova gerent Glòria Matalí i la directora general del grup UB, Olga Lanau. El càrrec de directora general del grup UB és una aposta de l’equip rectoral i meu en particular per crear un gran grup universitari i un sentit de pertinença a un projecte comú. La gestió de la UB de tots els seus aspectes ha de tenir un únic relat amb les seves diferents arestes per tal de garantir que totes les entitats que conformen el grup UB remen en la mateixa direcció però amb plena autonomia els uns dels altres. Aquesta serà la funció de Lanau, fer de dona orquestra i garantir que la música soni bé.

La gestió universitària és bàsica per al bon funcionament de tot l’engranatge i lliurar-la a dues dones amb el bagatge i el prestigi de la nova gerent i directora general és garantia d’èxit. Durant la campanya alguns sectors van denunciar que els candidats érem tots homes, però el fet és que el nostre rectorat es va pensar des del primer moment des d’una visió de treball en equip.

El timó econòmic i de gestió és una peça clau de les universitats i en especial en un moment en què la transformació del nostre món serà clau per garantir-ne un bon futur. La universitat del demà serà internacional o no serà i havent de superar situacions límits com pot ser una pandèmia per continuar oferint el millor i captar als millors estudiants de Catalunya, Espanya, Europa i del món. La visió de gènere que poden aportar i aportaran la gerent, la directora general i la secretaria general lliguen plenament amb la feminització necessària de la gestió i dels lideratges. Enllacem així amb les tendències mundials de lideratge femení com una aposta de futur tan necessària a la universitat (i més en el nostre cas) i a la vida pública en general. Som una de les universitats punteres a Europa i al món i, com a tal, hem de prendre decisions punteres. La feminització de la UB és un deute pendent i aquest és un pas important, dels molts que calen, per assolir-ho.

 

Joan Guàrdia i Olmos

 

Rector de la Universitat de Barcelona

21 de març de 2021

 

Scroll to Top